Centralamerika – Ungdomsprogrammet

Interpeace har sedan 2007 arbetat med att förebygga våld bland ungdomar i centralamerikas norra triangel, vilket är en av de mest våldsamma regionerna i världen.
Strategin för Interpeace Centralamerikanska ungdomsprogram är baserad på övertygelsen om att ungdomsrelaterat våld bara kan adresseras om man får med sig alla grupper för att attackera orsakerna till våldet.
Ungdomar i Centralamerika är ofta utslagna ekonomiskt, socialt och politiskt och ses ofta som en del av problemet, inte lösningen.
Interpeace Centralamerikanska ungdomsprogram är byggt på grunden att just ungdomarna är en del av lösningen till att bekämpa våldsfrågor i området.

Tills nyligen, rankades El Salvador som det näst mest våldsamma landet i världen. Huvuddelen av detta våld har sitt ursprung i en massiv gängkonflikt mellan de två största gängen, MS 13 och Barrio 18. Interpeace stöttade en vapenvila mellan de två gängen som över en natt resulterade i en nästan 60 % minskning av antalet mord. Interpeace har fortsatt att arbeta med förebyggandet av ungdomsvåldet i El Salvador som en del av sitt ungdomsprogram.

Interpeace Säkerhet och Rättviseprogram (Interpeace Security and Justice Program) grundades under 2011 med syfte att stärka kapaciteten för de centralamerikanska länderna, så de kan möta osäkerhet och stödja allmänheten i utformningen av rättvisa och säkerhetspolicy.