Stockholm Peace Talks

Den 29e Januari 2015 genomfördes den första upplagan av Stockholm Peace Talks.

SPT logo round with landscape

Evenemanget som hölls i Sveriges riksdag samlade över 250 deltagare i en reflektion om hur alla kan spela en aktiv roll för att främja  red och sammanhållning.

En rad talare från Sverige och utlandet deltog med sina historier om vilken roll fred spelar I deras liv. Tillsammans bidrog de med erfarenheter från sitt engagemang inom bland annat FN, riksdagen, näringslivet, musik, kultur och det civila samhället.

Evenemangets syfte var att sprida idén att alla kan bidra till en mer fredlig värld om det så är i närområdet eller i en krigszon långt borta. Hedersgäst vid Stockholm Peace Talks var HKH Kronprinsessan Viktoria.

Urban Ahlin, riksdagens talman välkomnade gästerna och höll ett inledande tal där han delade med sig av reflektioner från sin 20 åriga karriär i riksdagen.

 

Talare var:

·         Urban Ahlin, Talman i Sveriges Riksdag

·         Jan Eliasson, Vice Generalsekreterare för FN

·         Forest Whitaker, Artist och Humanist

·         Ghaida Rinawie Zoabi, Fredsbyggare i Israel med bakgrund från Palestina

·         Elaine Weidman-Grunewald, Hållbarhetschef på Eriksson

·         Jason ‘Timbuktu’ Dikaeté, Svensk Musiker

·         Peter Wallensteen, Professor i Fred- och Konfliktforskning

·         Deline Revend & Tomas Amanuel, Samordnare för Interpeace i Sverige.

 

Stockholm Peace Talks bjöd även på musikaliska framträdanden av Adam Tensta och LaGaylia Frazier.  Videoklipp av varje tal och en översiktlig “best of Stockholm peace talks” video finns tillgängliga på Peace Talks hemsida. Evenemanget livestreamades på riksdagens hemsida samt på peacetalks.net och sågs av över 2000 tittare. Visningar arrangerades på Uppsala Universitet samt vid FN högkvarteret Palais des Nations i Genève.

 

Interpeace ser fram emot att organisera nästa upplaga av Stockholm Peace Talks i Januari 2017!